Over 6 maanden ga je op stage. Hoe kom je aan een stageplaats? Hoe ga je jezelf profileren ? Hoe onderscheidt jij je van de andere studenten ? Waarom zou een stagebedrijf jou kiezen ? Wat wil jij eigenlijk bereiken en waar sta je nu ?
Hoe maak ik een gave portfolio site ? Hoe kom ik in contact met potentiële opdrachtgevers ? Hoe zorg ik dat ik ze aan me kan binden ?
Deze vragen dagen je hopelijk uit om een Portfoliosite te bouwen. We reiken daarvoor een subsite aan op cloudbrug.nl. Dus je krijgt cloudbrug.nl/denaamdiejekiest.
Onze Portfolio Omgeving
Je “krijgt” van ons gewoon een WordPress site, bijna zoals op wordpress.com. Nee, je mag niet op wordpress.com dus let daarop. Op je cloudbrug portfolio kun je thema’s kiezen uit de lijst. Wil je een ander thema, vraag erom bij je docent. Als hij het installeert, kun jij het activeren.
Verder focus je natuurlijk op de inhoud, maar probeer vooral een gevoel mee te geven aan het verhaal rond jezelf.
Extra account op Portfolio’s
We hebben een aparte subsite cloudbrug.nl/portfolios/ met een overzicht van alle portfolio’s. Je moet zelf zorgen dat jouw site daar netjes in beeld komt. Dat doe je door het maken van een bericht. Je kiest ook de categorieen (aankruisen) en tags (zelf bedenken, individueel) die van toepassing zijn. Zet ook de uitgelichte afbeelding. Zorg dat je bericht via de overzichten (per categorie / klas) in beeld komt. Geef hier ter plekke al aan of je nog een stage zoekt of dat je al een stage hebt gevonden.
Geen Slotjes en Privacy
Je kunt gewoon de portfolio site gebruiken zonder je naam om Internet te gooien. Hier is het stappenplan:
- Verzin een nickname. jantjepieterse2002 doen we nu.
- Je portfolio komt op cloudbrug.nl/ jantjepieterse2002.
- Je plaatst 1 bericht op het Portfolio Overzicht met de link naar je site, een screenshot / voorbeeld afbeelding en evt andere links (sites, linkedin)
- Je echte naam type je nergens in. Geen geboortedatum, hooguit geboortejaar.
- Je hebt een contact formulier dat bedrijven die jou spotten, kunnen gebruiken om in contact te komen.
- In je sollicitatie mail / brief verwijs je naar de URL zodat zij je portfolio wel weten te vinden
- Bedenk dat het handig (maar niet verplicht en niet altijd wenselijk) is om een schuilnaam te nemen die je ook gebruikt op sites als github. Een naam waar je dus ook niet meer zomaar vanaf komt…
- Met het uitleggen van deze tips aan jou voldoet de school aan zijn GDPR vereiste. Immers: je zet zelf je site en portfolio online…
Je Eigen Portfolio Omgeving ?
Ben je al verder dan wij ? Ben je in het bezit van een eigen domeinnaam + webruimte ? Dan is er de mogelijkheid dat je die mag gebruiken voor deze opdracht. De voorwaarden zijn:
- Een eigen wordpress installatie, dus geen wordpress.com en ook geen Joomla of Drupal e.d. Ook geen wix, jimdo, google sites, anything.Je maakt je docent Beheerder in je dashboard
- Je installeert en activeert de “Activity Log” plugin.
- Je zet jezelf gewoon in de lijst met studenten zoals de rest, op de portfolio subsite.
- Heb je en account op typische portfolio platforms als Dribbble of Behance, dan link je ernaar. Maar je maakt wel dit portfolio netjes natuurlijk. Dubbel, ja, zeker. Goed ! Bedenk dat voor 9 van de 10 developers hun Github – en wat je daar dus doet – hun de facto portfolio is. Over 5 jaar kan dat trouwens een heel ander platform zijn, je weet nooit!
Meenemen na je opleiding
Ga je over een paar jaar van school, maak dan eerst een “export” van je site. Deze export kun je weer importeren op een verse WordPress installatie. Dus: als je wel je eigen domeinnaam + webspace hebt. Na het importeren moet je de afbeeldingen en andere media nog ophalen Gebruik een plugin om voor elke pagina apart de media op te slurpen. Daarna kan de oude site worden gedelete. Dat doen we eenmaal per jaar, na de start van het nieuwe schooljaar.
Tips voor je site
- CV als PDF
- Waar wil je over 5 of 10 jaar zijn (beroep, bedrijf, branche, technologie)
- Beter veel korte berichtjes dan een lange lap die niemand leest
- Kies 1 stijl qua kleur / beeldvorming
- Iets van jezelf laten zien is veel mooier dan een standaard schoolopdracht.
Developer Roadmap
Je hebt misschien je eigen ideeën over je carrièrepad. Dat is mooi. Een ander heeft dat ook. Er staat er ook eentje op Github en die is heel goed. Ik voorspel dat deze career paths binnen enkele jaren heel erg gangbaar gaan worden. Pas op: het is een running target, want nooit af. Check https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap voor de roadmaps Devops, Front-end Developer en Back-end developer.