Een dierenwinkel heeft een marketing actie: van elk dier van de klanten houden ze de geboortedatum bij (aangenomen dat de klant dit überhaupt weet, maar anders kiezen ze de dag van aanschaf (bij ons jawel) als geboortedatum of dierendag). De meeste dieren worden gehouden door gezinnen, maar al die gezinsleden gaan ze niet bijhouden.
Wel geven ze “elk” dier (honden en katten mogen mee naar binnen) een halsband met ingebouwde airtag. Dat is een soort bluetooth zendertje die zijn airtag-code roept naar onze airtag-centrale. Zo weten ze wel welk dier er in de winkel is. Op het scherm komt dan gelijk “Welkom Felix” en de foto natuurlijk. Dan krijgt ie ook iets lekkers, net als jij vroeger bij de slager.
Van het gezin wordt alleen het gezinshoofd genoteerd, dus meestal “het baasje” of “het vrouwtje” want eventuele kinderen nemen de portemonnee nu eenmaal niet mee. Van het gezin wordt verder opgeslagen: telefoon, email, adres (voor acties die per post verlopen en bezorgingen). Een gezin kan meerdere huisdieren hebben. Van elk dier wordt opgeslagen: de naam, de diersoort, de kleur, de geboortedatum dus en het gewicht. Vooral bij honden is dit relevant want afhankelijk van de gewichtsklasse moeten ze meer en ook ander diervoer eten.
Verder wordt de levensloop een beetje bijgehouden als de klant een praatje maakt. Want de deskundige / vriendelijke / gezellige winkel (hoe is het met Keffie) dat is waar de klanten voor komen. Telkens als er een nieuws-item is per dier, wordt er een nieuwstekst op datum toegevoegd aan het dier. Hoet doel hiervan is: relaties onderhouden. Want diervoer bestellen kan ook via Internet en dan wordt het bezorgd door de concurrent. En nog goedkoper ook!
Van deze casus teken je het Entity-Reliationship diagram. Als de toets op papier plaats vindt, teken je ook het Tabellen Diagram.