Je bekijkt nu Linux Desktops voor scholen

Linux Desktops voor scholen

Linux bestaat een jaar of 25. De afgelopen jaren zie je het aanbod distributies verbreden. Er zijn nieuwe ontwikkelingen om het nog makkelijker te maken, vooral voor beginners.

Opdracht: installeer het OS van je keuze en maak een video review met de tools die je ter plekke aan boord hebt. De installatie neem je op met je telefoon. Bespreek je opname (een selectie) in je vlog. Laat zien hoe je het systeem dagelijks gebruikt, hoe je een printer toevoegt en hoe je een pakketje installeert. Geef een eindoordeel geschikt / ongeschikt voor het onderwijs.

Kies een distro

  • Pop!_OS, mijn persoonlijke favoriet. Een breed aanbod serieuze pakketten en een speciale versie voor NVidia-kaart gebruikers.
  • Linux Mint. Kies Cinnamon Edition. Dit is een distributie die een vriend en een vriendin dagelijks gebruiken zonder enige hulp. Zij doet de updates wel, hij luistert hooguit webradio of mailt. Eens per maand. In 2015 had ik VMBO-T klasje met nerdjes. Meneer, dit is makkelijker dan Windows installeren. Ja, dat zou ik dan weer niet weten.
  • Endless. Een nieuwe distributie voor beginners. Dit systeem moet zo te zien geschikt zijn voor de leerlingen die maanden op een boot zitten. Lees de review op The Register.
  • Vanilla OS. Een ander nieuw systeem met moderne containertechnologie aan boord, om updates zonder problemen te laten verlopen. Lees de review op The Register.
  • Voor thuis dan? Gamer-systeem PikaOS is nieuw. Probeer ’t. Lees Slashdot.
  • Edubuntu. Een Ubuntu-variant specifiek voor education. Lees het artikel op Tweakers. NB: deze is nog niet uit!
  • Cloudpanel gebruik ik graag op een Debian server. Okay, niet echt een desktop distributie. Noem het een server platform. Cloudpanel heeft versie 2.0 uit maar ik zit nog op 1.07. Upgrades gaan we niet doen: te riskant. Dus ik moet migreren. Dus ik moet een tweede server en een locatie met vast ip…

Andere distributie?

Kies uit de meer dan 250 linux distributies op https://distrowatch.com/