Je bekijkt nu Over Op Onder In en Naar De Cloud

Over Op Onder In en Naar De Cloud

Op, On, Onder en Naar De Cloud. Het is een manier om al deze complexe technologie in te delen ten opzichte van de context van de cloud. Laten we elke wolk even apart bekijken.

Op De Cloud

Op De Cloud gaat over de Applicaties die draaien Op De Cloud. Spotify, Netflix, Office 365 maar ook WordPress en andere soorten webapplicaties. Om applicaties te kunnen hosten beheer je webservers, zoals in het LAMP-platform : Linux + Apache + Mysql + PHP.

Deze webservers voorzien we van controlepanelen zoals ISPConfig of Virtualmin zodat we makkelijk meerdere websites op dezelfde server kunnen draaien. Veel andere applicaties vragen om een specifieke omgeving, zoals Tomcat voor Java. Wil je dieper Op De Cloud ingaan, kom je terecht bij de beveiliging van de applicaties, zoals met SSL Certificaten of applicatie firewalls.

Wil je gewoon een controlepaneeltje voor je websites (php/node) en gewoon 1 debian servertje, ach neem dan Cloudpanel. Het leent zich prima om een VPS-je te huren bij een cloudboer, of voor een server in de meterkast. Geen cloud maar een stofnest.

Op De Cloud is het startpunt voor nieuwkomers in de cloud. Sommige cloud applicaties ken je al van de buitenkant. Zeker Office 365 en Google Drive zijn daar mooie voorbeelden van. Dat maakt het iets makkelijker om te begrijpen wat we hier doen. Wil je naar een ander level, dan ligt het kennismaken met In De Cloud voor de hand.

In De Cloud

Hoe komen die applicaties nu Op De Cloud ? Dat doen we In De Cloud. Hier realiseren we de infrastructuur waar de applicaties op kunnen draaien. Het kan zijn dat je een virtuele machine gebruikt voor je applicaties, maar tegenwoordig kun je die ook in een kleinere container draaien, zoals Docker of LXC. Gebruik je er misschien een docker storage service als Minio bij ?

Software leveranciers bouwen hun code tegenwoordig in een automatisch proces dat we DevOps noemen. Het beheren van code-updates op live systemen is een automatisch proces geworden. Omdat we ook de configuratie van systemen als code kunnen schrijven, kunnen we die ook uitrollen met de DevOps tools als Kubernetes, Jenkins of Puppet.

Het beheersen van de command line is hierbij een eerste voorwaarde. Shells als Bash en Microsoft Powershell en script-talen als Python heb je hier nodig. Configuraties in textfiles, JSON of YAML-bestanden pas je aan in een eenvoudige text-editor. Zeg maar dag tegen je muis!

Er zijn verschillende public clouds beschikbaar : de grootste is Amazon AWS maar je hebt ook Google Cloud Platform en Microsoft Azure. Het zijn enorme cloud omgevingen waar je allerlei diensten kunt afnemen. Google en Azure geven voor honderden dollars per account “gratis” diensten weg als je hun cloud wilt uitproberen.

In De Cloud is er ruimte voor vele specialiteiten. Naast automation, orchestration (alle automaten spelen samen) en infrastructuur kun je noemen: databases, storage en high-performance computing, bekend van bitcoin, ethereum en artificial intelligence. Daarnaast is het gebruik van Internet of Things vaak gekoppeld In De Cloud, zoals de Philips Hue lampen, die je indirect via je Wifi bedient dankzij services gebouwd in het Google Cloud Platform.

Nu je hebt gezien hoe de Cloud er van binnen uit ziet, vraag je je misschien af hoe je eraan komt. Je kunt bij een aantal grote bedrijven ruimte in hun cloud huren, zoals bij Amazon AWS of Microsoft Azure. Wil je niet bij hun maar wil je zelf zo’n omgeving bouwen, denk dan aan een Private Cloud. Die bouw je Onder de Cloud.

Onder De Cloud

Onder De Cloud kijken we onder de motorkap van de cloud: hoe krijgen we zo’n cloud aan de gang ? Met Virtualisatie. Virtualisatie is wanneer meerdere virtuele machines worden gedraaid op 1 of meerdere nodes. Nodes zijn bare metal systemen die aan elkaar worden geknoopt tot clouds.

Je kunt een private cloud bouwen met o.a. Proxmox, Openstack, Cloudstack, Opennebula of het bekende VMWare op je eigen hardware, die je dan in een rack in een datacentrum plaatst. Werk je niet helemaal virtueel maar paravirtueel, dan is misschien Pterodactyl iets voor jou. Je kunt meerdere game servers naast elkaar draaien beheerd via Docker containers.

De private clouds bestaan dus uit meerdere nodes. Het uitrollen daarvan doe je ook liever automatisch dan handmatig. Het vervangen van hardware en het inrichten van cloud omgevingen door het uitrollen van een voorgeprogrammeerde configuratie, dat is de uitdaging Onder De Cloud. Heb je meerdere locaties of meerdere clouds en wil je systemen daarbinnen samen laten werken, dan heb je een verbinding nodig: Naar De Cloud.

Naar De Cloud

De laatste wolk noemen we Naar De Cloud omdat dit de Networking laag is die zorgt voor de verbindingen tussen de systemen. Vroeger ging het vooral om kabels trekken, maar in- en onder de cloud barst het van de virtuele netwerken en software defined networks. Het netwerk laat zich ook uitstekend beschrijven in code, een software defined network.

Een diepgaand begrip van protocollen heb je nodig om Naar De Cloud te kunnen werken. Hoewel elke wolk Op, Onder, In en Naar De Cloud aandacht heeft voor security, zijn netwerkspecialisten Naar De Cloud erg geliefd als security-expert en worden zijn bij elk ander project ingezet om de verbindingen te verzorgen en te beveiligen.

De concepten Op De Cloud, In De Cloud, Onder De Cloud en Naar De Cloud zijn Original Content. Download de source files.

Cloud Kretologie en Artwork

Het gebruik van de kretologie Op, In, Onder en Naar de Cloud is Original Content voor cloudbrug.nl .Deze site is inmiddels weer opgeheven maar de auteru heeft de pagina’s op zijn eigen site gezet.

Tot op heden gebruikt iedereen telkens het IAAS PAAS SAAS schema. Dat verhaal gaan wij niet wegcijferen, maar het is wat minder helder voor nieuwkomers in de Cloud, zoals onze studenten.

Wilt u onze Original Content Artwork gebruiken, let dan op de Creative Commons licentie. En gebruik vooral onze SVG-bestanden en Inkscape om uw eigen wolkjes te tekenen :

Download OpInOnderNaarDeCloud.zip