Je bekijkt nu Lockdown slaat over naar social en video platforms

Lockdown slaat over naar social en video platforms

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mediawijsheid

Het gebruik van youtube en google in bredere zin is vanaf vandaag door mij ontraden. Maar goed, als je er diep in zit, kom je er niet zomaar vanaf. Alternatieven voor video, search, documenten en maps.

Video Platforms

Het beste is zelf hosten. Dat kan met een eigen server op basis van bijv. Peertube of Mediagoblin. Dan zijn er kleinere, open platformen opgezet door vertrokken youtubers. We tellen DTube, Bittube, Bitchute en Brighteon. Ze worden in de media weggezet als “plaats voor extreem rechts” maar daar geloof ik niks van.

Search

Google begon ooit als zoekmachine, remember? Tegenwoordig zijn de alternatieven prima: Startpage of Duckduckgo. Je kunt ook de standaard-zoekmachine wijzigen van webbrowsers en smartphones.

Maps

De enige dienst die ik nog flink gebruik maar dat gaat veranderen. Openstreetmap is een prima kaart, ook als je die op een site wilt embedden.

Office en Cloud Drive

Om je documenten op te slaan in een cloud kun je een nextcloud inrichten of er eentje huren. Om de documenten te bewerken gebruik je LibreOffice of Nextclud Hub met OnlyOffice.

Chromebook en Android

De hardware die je gekocht hebt is in principe niet generiek inzetbaar maar specifiek ontwikkeld voor de combinatie met ChomeOS of Android. Afhankelijk van het model en de wensen zijn er wel opties. Je kunt Linux installeren op een Chromebook of op een smartphone (UB Ports, E). Bedenk dat het opties zijn voor en door ontwikkelaars. Als je alles, gemakkelijk en snel wilt, forget it.