Je bekijkt nu Tutorial Project

Tutorial Project

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Uncategorized

Leer het een ander

In dit project krijg je de opdracht de werking van een programma uit te leggen aan leeftijdsgenoten op Internet. Je schrijft hiervoor een zogenaamde tutorial: een online handleiding met duidelijke stappen en heldere plaatjes. Je kunt kiezen uit een aantal programma’s waarover je het wilt doen. In het eerste deel van het project, dus voordat je een eigen tutorial gaat schrijven, ga je eerst een aantal tutorials van anderen uitproberen. Zo leer je het programma een beetje kennen en leer je ook wat een goede tutorial is. De programma’s waar je uit kunt kiezen zijn:

 • WordPress . Gebruik je portfolio als werkplaats. Vraag een Sandbox website bij een van de docenten om in te spelen.
 • Photoshop / Gimp / Inkscape / Illustrator. Volg de opdrachten bij de Leerlijn Art.
 • Excel (Office). Omdat jullie al supergoed Word & Powerpoint kunnen, voorlopig alleen even Excel. En we hebben nog geen eigen opdrachten, dus check zelf de opdrachten / tutorials op Ronkit, Youtube en Google.

Deel A. Vooronderzoek naar Tutorials

Zoek 3 tutorials over het onderwerp van je keuze. Doe de tutorials. Maak regelmatig (na elke 10 minuten) een screenshot. Het kan een video of een tekst-met-plaatjes-tutorial zijn. Kijk op websites als youtube of instructables. Je kunt ook in de Help kijken van het programma zelf (Inkscape met name) Van elke tutorial maak je een portfolio-bericht met daarin:

 • de titel
 • de schrijver
 • de link (URL)
 • je eindresultaat (screenshots, bestanden)
 • de sterke punten – wat je geleerd hebt
 • verbeterpunten

Deel B. Hoofdopdracht

Bouw je eigen tutorial op je Portfolio. Maak een bericht aan, zet de categorie op Tutorials. Leg vooral uit voor wie en waarom deze tutorial belangrijk is, wat je eraan hebt en wanneer.

(Voorbeeld) In deze tutorial maken we een header voor je website. Deze tutorial is voor gevorderden in Photoshop, want je moet al wel met lagen kunnen werken. Hij is ook geschikt om een banner te maken voor je social media account.

Verdeel de tekst in heldere stappen, die je nummert en van een kopje voorziet. Gebruik duidelijke screenshots – ingezoomd indien nodig. Je hebt minstens 10 stappen nodig om een fatsoenlijke tutorial te produceren.

Deel C. Reviews

Laat je tutorial uitproberen door tenminste 2 proefpersonen en laat ze dezelfde zaken noteren als bij A. Ze schrijven hiervan een review, in een bericht op hun portfolio. Laat deze reviews terugkomen in je presentatie. Zelf schrijf je ook 2 reviews van tutorials van andere leerlingen. Alle 4 de reviews zijn samen deel C.

Over de opdracht

Deze opdracht is een bewerking van de opdracht “Maak een Photoshop Tutorial” die ik schreef voor de Roncalli Mavo. Deze opdracht is een manier om nieuwe onderwerpen uit te diepen, zodat leerlingen en docenten bekend met het onderwerp kunnen raken. Je kan als docent zien welke onderwerpen / tutorials werken en deze in toekomstige lessen opnieuw gebruiken. Je kunt als docent beter de opdracht aanpassen en aangeven welke tutorials je wilt zien. (Groepjes) leerlingen kunnen daar dan uit kiezen. Zo voorkom je dat ze allemaal de meest makkelijke of dezelfde kiezen (hoe bereken je het gemiddelde in Excel, hoe maak je een nieuw bericht in WordPress). Ook voorkom je dwalingen. Je kunt in je lijstje ook het niveau aangeven met *,*** en ***. De leerling kiest dan bewust voor de uitdaging, of ontloopt deze.