Je bekijkt nu Project Processing Weekplanner

Project Processing Weekplanner

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Code

Beste Leerlingen,

Nu is het moment om te beginnen met iets heel anders. Ik heb een project geschreven waarbij je een kunstwerk maakt voor een expo, of een tutorial om een soortgelijk kunstwerk. Je hebt allerlei keuzes maar je begint sowieso met een serie tutorials over de programmeertaal Processing. Het is mijn favoriete taal maar ik ben er nog relatief nieuw in.

Het hele project kun je hier nalezen.

De eerste twee weken zijn voor iedereen hetzelfde. Dan volgt je eerste keuze. Je hebt de keuze tussen poezie (Jules Deelder) of Schilderijen Expo (Mondriaan, Van Gogh, Pop-Art/Keith Haring).

Het lesmateriaal op Informatica-Actief gaat ervan uit dat je nog geen letter kunt programmeren dus daar ga je je vervelen. Daarom heb ik de start van het project iets aangepast: we gebruiken beter de officiële processing documentatie.

Weekplanner

Opdr 1Opdr 2Opdr 3
4 meiGetting StartedOverview tm Hello MouseSkim door de opdrachten op Informatica Actief
11 meiDe rest van overviewStrings and Drawing TextKies Poezie of Schilderijen Tentoonstelling
PoëziePoëzie opdr 2Schilderijen Expo
18 meiAnimating TextData: Manipulating StringsProbeer 3 eigen afbeeldingen met LoadDisplayImage()Vul deze week het voortgangs- formulier in
25 meiData:Splitting and Joining StringsData: Dealing with DataMaak een schilderijen expo met Pop Art / Mondriaan / van GoghCheck de code in Garden of Delight
1 juniData: Working with Text FilesMaak je keuze werkstukMaak een schilderijen expo met Pop Art / Mondriaan / van Gogh
8 juniMaak je keuze werkstukPerfectioneer je werk
15 juniMaak Expo of TutorialPresenteer je werk
Maak Expo of Tutorial
Zondag 21 juniNieuwe Deadline
22 juniPresenteer je werk
Presenteer je werk
29 juniPresenteer je werk
Jaar Evaluatie
Presenteer je werk
Jaar Evaluatie
3 juli laatste lesdag
6 juliJaar EvaluatieJaar Evaluatie
Een update omdat de toetsweken zijn vervallen en er extra lessen zijn.

Uiteindelijk moet je een toffe presentatie geven van je werk. Degenen met Expo zijn vermoedelijk eerder klaar, dus eerder presenteren. Of het dan makkelijker is, dat zullen we later zien. De lat ligt wel hoger, want het werk van Expo wil ik kunnen gebruiken op een Expo. Lees: museum, open dag, soortgelijk event.

Als we online les hebben ga je je scherm delen en dan kan ik vrij gauw zien hoe ver je al bent. Succes!

Hints

Installeer de Library “Image Sequence Player 1.0.0 van George Profenza” en lees https://discourse.processing.org/t/image-sequence-player-library-for-processing/14174 en https://github.com/hirschandmann/image-sequence-player

Hoe maak je een video?

Deelopdrachten voor het project (requirements)

Om het je wat makkelijker te maken om te beginnen deel ik het project in in deelopdrachten. Je krijgt een totaalcijfer voor het geheel – een boot zonder stuur kan niet varen en je hebt er dus niks aan als je vijf deelopdrachten hebt en de zesde niet.

A. Titel

Geef je werk een herkenbare en aansprekende titel. Bedenk op welke manier jij jezelf bedankt in je werk (je eigen naam/schuilnaam).

B. Teksten

Type je teksten (die terugkomen in je processing) apart in in een teksteditor. Opslaan als .txt bestand. Dat is voor Poëzie en voor Schilderijen Tentoonstelling hetzelfde.

C. Media Bestanden

Maak een map Processing aan op je USB stick. Daarbinnen maak je een map met de titel van je project. Sla daarin je sketch op. Processing maakt nu een map voor je aan met de naam van de sketch. Daarbinnen maak je een map data. Daarin zet je je video’s en afbeeldingen en fonts (lettertypes) die je gebruikt in je project. Gebruik je fonts van dafont.com selecteer dan alleen met de licentie: Public domain / GPL / OFL. en lever alle files erbij.

D. Size

size(1920,1080); 

Op dit beeldschermformaat hebben we HD en dat is een hoge resolutie die nog vaak voorkomt. Heeft jouw scherm thuis dat niet, dan kies je een lagere uit deze lijst, maar de hoogste die het bij jou doet.

  • 1440×900
  • 1280×1024

Als je laptop een andere beeldverhouding heeft dan hou je een randje over. Dat is niet erg. Als ik hier maar geen randje heb.

E. Sources. Offline werkend

We gaan ervan uit dat er geen live internet verbinding is. De computers in het museum zijn een beetje dom. Dus zet je alle bestanden die nodig zijn in een mapje in je project.

De source is de broncode in processing. Stuur video en fotobestanden mee, dus niet live downloaden van het net. Stuur ook een ‘executable’ voor windows of jouw platform. Een programma dat je kunt runnen zonder de Processing IDE. We noemen dat ook wel een ‘binary’ omdat de code binair is, voor ons onleesbaar.

F. Tijdlijn

Maak een plan welke tekst je hoe lang in beeld brengt. Zoveel seconden. Doelgroep: docenten van 50, ouders. Mensen zijn kippig en hebben hun leesbril niet bij. Zorg voor voldoende contrast, ruim tijd en grote duidelijke letters die ook nog bij je project passen qua stijl.

Je hebt een goede tijdlijn te pakken als je er niks van merkt bij de vertoning. Dat is echter lastiger dan het lijkt.

Je mag de tijdlijn opnemen als deel van je tekstbestand (wel zo handig)

G. De F van AF.

Een halfbakken ding hebben we helemaal niks aan. Check dat.