Je bekijkt nu Opdrachten voor Processing

Opdrachten voor Processing

De leuke programmeertaal Processing is goed gedocumenteerd via de site processing.org. Na het door-racen van de basisopdrachten (2-9) uit Informatica Actief gaan we verder met het volgen van een serie online tutorials.

Eindopdracht

Nadat je genoeg tutorials gevolgd hebt, maak je een expo demo of een tutorial van een gedicht of een tentoonstelling van schilderijen.

Proces

We hebben nogal wat tutorials en verschillende keuzes. Check het overzicht.

Displaying Text (15 minuten)

Op https://processing.org/tutorials/text/ geeft Schiffman een kleine tutorial hoe je tekst kunt afbeelden met een eigen kleur en lettertype. Volg de tutorial.

Keuze: Poëzie of Schilderijen

Voor de eindopdracht pak je ofwel een gedicht van Jules Deelderen daarmee maak je een Expo of een Tutorial. Of je gaat werken met schilderijen: De Schilderijen Expo.

Animating Text

Iets lager op dezelfde pagina geeft de Animating Text tutorial aan wat de problemen zijn om text goed af te beelden en hoe je ermee om kunt gaan. Maak het voorbeeld na met een eenvoudige “juich”-kreet.

Load Display Images

Werk met de voorbeelden uit https://processing.org/examples/loaddisplayimage.html en probeer meerdere full-size artwork foto’s te laden. Zet ze eerst netjes samen in een mapje.

Tutorial Serie Data

Op de tutorial-pagina Data vind je voorbeelden om nog ingewikkeldere teksten te manipuleren.

 • Manipulating Strings
 • Splitting and Joining Strings
 • Dealing With Data
 • Working with Text Files

Maak deze voorbeelden na.

Poëzie

Als je kiest voor Poëzie maak je een animatie van een gedicht via Processing. Zoek een tof gedicht van Jules Deelder. Inspratie voor text art: dafont.com, Robert Heaton, p5js library, top64, cowsay

Poëzie: kies expo of tutorial

Zorg dat het gedicht er goed (leesbaar, netjes, in een bijpassende stijl) op komt te staan. Dat is je eerste opdracht. Maar daarna:

Je kunt nu kiezen voor 2 verschillende eindopdrachten. Of je maakt een expo demo die geschikt is voor in een museum of expositie. Dan moet je werk wel keigoed zijn. Of je maakt een tutorial waarbij jouw werk het eindresultaat zelf is.

Maak een tutorial

Je hebt al aardig wat tutorials gevolgd. Dat moet helpen.

 • Doelstelling. Wat ga je doen in deze tutorial? Wat heb je ervoor nodig (software, text, ..?)
 • Deel de activiteiten op in meerdere stappen. Geef elke stap minstens een titel en zo mogelijk een nummer.
 • Sluit af met een conclusie of een klapper. Zijn er nog vervolgstappen elders?
 • Realiseer dit in een HTML pagina, met images, animatie, source code, en een download van de binary.

Schilderijen Expo

Je maakt een compacte versie van Schilderijen Tentoonstelling. Je stelt zelf een expositie samen van toffe kunstwerken in 1 van de 3 thema’s. Zorg ervoor dat elk werkstuk er perfect op staat voorzien van de juiste gegevens als text.

Als je kunstgeschiedenis volgt kun je zelf een thema kiezen. Beginners kiezen uit:

 • Pop Art / Keith Haring
 • Van Gogh
 • Mondriaan

Als je kiest voor schilderijententoonstelling maak je geen tutorial maar kies je altijd de expo demo opdracht.

PS: De titel van de opdracht refereert naar Pictures at an Exhibition in versies van Mussorgsky (klassiek) en Emerson, Lake & Palmer (70’s classic rock).

Perfectioneer je Expo

Ga uit van een breedbeeldscherm met HD afmetingen (1920×1080). Zorg dat je 1 zipmap levert met daarin alle files, ook je bronbestanden en een README waarin je uitlegt aan een medewerker van de expo (die jij nooit zult zien) hoe de opbouw van je werkstuk verloopt. En een foto van het resultaat op het scherm (de titeldia natuurlijk).