Opdrachten voor Processing

De leuke programmeertaal Processing is goed gedocumenteerd via de site processing.org. Na het volgen van de basisopdrachten uit Informatica Actief gaan we verder met het volgen van een serie online tutorials.

Eindopdracht

Nadat je genoeg tutorials gevolgd hebt, maak je een expo demo of een tutorial van een gedicht of een tentoonstelling van schilderijen.

Tutorial 1. Displaying Text (15 minuten)

Op https://processing.org/tutorials/text/ geeft Schiffman een kleine tutorial hoe je tekst kunt afbeelden met een eigen kleur en lettertype. Volg de tutorial.

Tutorial 2. Animating Text (15 minuten)

Iets lager op dezelfde pagina geeft de Animating Text tutorial aan wat de problemen zijn om text goed af te beelden en hoe je ermee om kunt gaan. Maak het voorbeeld na met een eenvoudige “juich”-kreet.

Keuze: Poëzie of Schilderijen

Voor de eindopdracht pak je ofwel een gedicht van Jules Deelder (of je eigen favoriete dichter als je die hebt) of je gaat werken met schilderijen: De Schilderijen Expositie

De keuze die je maakt bepaalt of je de images of de data keuze tutorial (nr 3) gaat doen.

Keuze Tutorial 3 Images – Voor schilderijen expo

Werk met de voorbeelden uit https://processing.org/examples/loaddisplayimage.html en probeer meerdere full-size artwork foto’s te laden. Zet ze eerst netjes samen in een mapje.

Keuze Tutorial 3. Data (60 minuten) – voor Poëzie

Op de tutorial-pagina Data vind je voorbeelden om nog ingewikkeldere teksten te manipuleren.

  • Manipulating Strings
  • Splitting and Joining Strings
  • Dealing With Data
  • Working with Text Files

Maak deze voorbeelden na.

Poëzie

Als je kiest voor Poëzie maak je een animatie van een gedicht via Processing.

Zoek een tof gedicht. Denk ook na over de stijl. Je kunt het zo gek maken als je wilt, van ascii-art tot graffiti, van newspaper tot pop-art. Het is wel fijn als je iets met de code aanvangt, anders had je net zo goed alleen notepad++ kunnen pakken. PS: dafont.com, Robert Heaton, p5js library, top64, cowsay

Poëzie: kies expo of tutorial

Je kunt nu kiezen voor 2 verschillende eindopdrachten. Of je maakt een expo demo die geschikt is voor in een museum of expositie. Dan moet je werk wel keigoed zijn. Of je maakt een tutorial waarbij jouw werk het eindresultaat zelf is. Dan maak je een stappenplan in een HTML pagina, images, animatie, source code, download binary.

Zorg dat het gedicht er goed (leesbaar, netjes, in een bijpassende stijl) op komt te staan.

Schilderijen Expo

Je maakt een compacte versie van Schilderijen Tentoonstelling. Je stelt zelf een expositie samen van toffe kunstwerken. Er moet wel een lijn in zitten. Thema, stroming, schilder, locatie, tijdperk, you name it. Zorg ervoor dat elk werkstuk er perfect op staat voorzien van de juiste gegevens als text.

Als je kiest voor schilderijententoonstelling maak je geen tutorial maar die je altijd de expo demo opdracht. HTML pagina, Binary, Video en source code toevoegen!

PS: Er is al bijpassende muziek, Pictures at an Exhibition in versies van Mussorgsky (klassiek) en Emerson, Lake & Palmer (70’s classic rock).