Je bekijkt nu Flappy Bird Benelux Challenge

Flappy Bird Benelux Challenge

Zit je thuis en naar je scherm te kijken wat een ander gemaakt heeft? Hoe cool zou het zijn als je zelf ook iets leuks als een mooi spel kon maken! En dat weer laten zien aan de andere kinderen, zodat zij ook warm lopen om te leren hoe je dat kunt leren. De komende maanden gaan we dat samen doen!

In de Flappy Bird Video Challenge gaan we proberen om het spel Flappy Bird om te bouwen, zodat Flappy vliegt van jouw woonplaats naar het midden van de BeNeLux, het plaatsje Moergestel bij Tilburg. Onderweg laat je hem vliegen langs allerlei obstakels die je graag wilt laten zien aan de andere kinderen uit Nederland, België en Luxemburg.

Stuur ‘m langs de Euromast. Laat de Moerdijkbrug zien, of het huis van Matthieu van der Poel. De fruitbomen van de Haspengouw of de Betuwe. Ik zal niet meer verklappen over al het moois van Nederland en Vlaanderen, maar je brengt iedereen zo op de beste ideeën voor de zomervakantie 2020. Hoe mooi is het eigenlijk hier vlakbij!

Ik zal aan de mensen van Coderdojo Nederland en België vragen om deze Challenge naar al hun deelnemers door te sturen. We gaan zien hoeveel kinderen er meedoen. Ik ben heel benieuwd wat de deelnemers gaan maken. Ik zie heel graag hoe mooi de reis zal zijn, die Flappy Bird maakt van jouw woonplaats naar het midden van de BeNeLux.

Hoe pakken we dat nu aan?

Om deze reis te bouwen, gebruiken we het programma Scratch . En, Flappy Bird als spel is daar al in 1000 versies. Met onze handleidingen maak je jouw versie van het spel, met dingen uit de echte wereld die je wilt laten zien.

Als het spel af is, maak je er een filmpje van dat je zelfs nog kunt inspreken. Maar eerst moet je nog leren programmeren met Scratch. Dat doen we met de videocursus van Felienne. Zij kan het programmeren in Scratch in een paar weken aan jullie leren.

Het Stappenplan

Stap 1. Leer Scratch

Neem eerst een aantal weken de tijd om met Scratch te oefenen. Dat gaat goed met de online cursus. Je kunt ook kiezen voor de Beginner Scratch Sushi Kaarten of de Sushi Kaarten voor Gevorderden.

Je hebt een account op scratch nodig. Het maakt mij niet uit welk email adres je ervoor gebruikt. Je mag van Scratch je naam niet gebruiken in je username: het moet puur fantasie zijn. Dan heb je nooit een probleem dus. Pro tip: ook geen geboortejaar doen, en sowieso niets met een voetbalclub uit 010 of 020 😉

Als je al Scratch kunt moet je zelf inschatten of je deze cursussen nog nodig hebt of dat je gelijk begint met bouwen.

Stap 2. Bouw je Spel

Neem nu een aantal weken de tijd om je spel te maken. Doe ook even onderzoek welke leuke dingen uit je omgeving je wilt laten zien. Vraag tips!

Probeer je spel niet te groot te maken, zodat je tenminste dat eerste stuk wel ‘af’ hebt…

Stap 3. Maak je Video

Maak nu de video-boodschap bij je spel. Laat zien hoe het gaat en vertel wat er zo leuk aan is. Welke bijzondere dingen je hebt laten zien uit je omgeving! Ik ben heel benieuwd!

Bronnen

Vragen?

  • Moet je per se met het voorbeeld spel beginnen? Nee, je mag ook een andere nemen. Mijn ervaring is dat een “leeg” spel wel makkelijker is om mee te beginnen en dan stap voor stap wat nieuws toevoegen. Je kunt sowieso lenen uit de ander spellen die er al zijn.
  • Mogen we samenwerken in groepjes? Natuurlijk. Dat gaat het handigst via de Scratch App.
  • Heb je zelf ook een vraag voor mij, gebruik mijn contact formulier.