Je bekijkt nu Het nieuwe zusje van de buren

Het nieuwe zusje van de buren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Toekomstmuziek

In 2018 bezocht ik de hernieuwde school in Roermond, Nikée Agora, nu Wings Nikée. Met de gedachte: dit is waar het naartoe gaat. Dit is de manier waarop ik ook wil werken. Na nog wat omzwervingen op diverse scholen in de omgeving hoorde ik mijn afdelingsleider Gidius zeggen, in 2020, ” zo’n vernieuwing, dat gaat hier nog 25 jaar duren”. Maar inmiddels is het zusje van de buren geboren, in Spijkenisse staat haar wiegje. Net 8 weken oud. En de leerlingen gaan elke dag met plezier naar school. En weer met plezier naar huis. “Behalve 1 keer meneer, toen voelde ik me eigenlijk niet lekker.”

Vanmiddag was de opening dus van Penta Agora. Ik kwam op uitnodiging van een oud-collega die naar een andere vestiging van deze scholengroep is vertrokken. Bedankt Harm!

De werkgroep heeft bijna 2 jaar gewerkt om het mogelijk te maken. Ze waren naar een lezing van Sjef Drummen geweest in Zeeland. Confuus maar inspirerend. Ja, dat kan hij! Het vuur aansteken!

Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur

Korte versie van een oud citaat van Plutarchus
Vuurkunstenaar Wouter laat zien waar het hier om draait. Opklik voor de video.

En dat gebeurde bij de opening. Vuurkunstenaar Wouter showde bijna 20 minuten lang zijn kunsten. Video. Ik had al voorspeld dat de brandmelders af zouden gaan, maar nee. Dat kwam ook doordat hij het beruchte vuurspuwen, dat altijd diepzwarte rookwolken oplevert naderhand buiten ging doen. Nee, dat heb ik niet op film. Net als de opening met het lintje en de wethouder. Er stonden meer dan 100 man in die gang en ik stond achteraan leerlingen uit te horen. Veel belangrijker. Wie weet vind je die foto’s straks op hun Insta.

Met plezier naar school

Er is plek voor 28 leerlingen en er zijn er al 23. Als er volgend jaar even zoveel aanmelders komen moet er al worden uitgebreid ‘naar boven’. Groei is geen doel op zich. Nee, logisch, alleen het aantal leerlingen dat met plezier naar school gaat, dat is de enige relevante statistiek.

Geen lokalen

Er schijnen vroeger gewone lokalen geweest te zijn op de plek waar nu Agora zit. Er staan allerlei soorten maffe tafels lukraak in de ruimte. Er is ook een poppenkast maar zo te zien is dat ook een werkplek. Er is zoveel belangstelling. De leerlingen lopen te bedienen met zelfgemaakte hapjes. Ik had eigenlijk gedroomd dat het personeel zelf de bediening zou doen en de leerlingen de presentatie. Dat doen we anders alsnog als Agora Het Fazantennest in 2025 wordt geopend.

Zo’n herrie is er al 8 weken niet geweest

Van de pas verbouwde ruimte heb ik ook geen foto’s. Het stond vol met bezoekers. Hard pratende grote mensen. Op de schoolborden wel teksten als ‘maximaal zacht praten’. Dat is bij deze opening niet echt gelukt. Een opening dus in ouderwetse, haast on-agoriaanse stijl. Ik zag wel een grote cirkel, drie rijen dik met stoelen, maar nog geen Art of Hosting. Ik weet niet of dat er officieel bij hoort volgens Drummen, maar volgens Voeten wel. Met zoveel drukte smeer ik ‘m altijd gauw via de achterdeur, zoals jullie van mij gewend zijn. Als HSP kan ik niet tegen zoveel drukte. Dan kun je ook geen gesprek meer voeren en ik raak overprikkeld. Dus gauw die file in, 28 minuten tot de Benelux. Want ik ben vandaag niet op de fiets, geen zwetend stinkend fietspak want anders ben ik niet representatief met de schoolbadge op.

Coaches

Er zijn nu 3 coaches voor deze leerlingen. En er is alweer een vacature. Ik had 5 jaar geleden nooit gedacht dat dit nu al zou bestaan binnen fietsafstand van mijn flatje. En wie weet zit er wel wat veel beters in, want op zich ben ik pas net aan het settlen na dik 3 jaar in Het Witte Gebouw. Het zou kunnen, gewoon samen met de buren dit concept naar de Fazantenlaan halen. Ik wacht nog even af, tot iedereen door heeft dat het onderwijs sowieso deze kant op gaat, of je er nu klaar voor bent of niet.