Waarom dan ?

Vind je het ook zo ongezellig om thuis te komen in een stikdonker huis? Je kunt ‘m ook vanzelf laten aan gaan. Of wil je, als je schatje binnenkomt, dat automatisch het licht op een romantische tint en intensiteit aan gaat. Zo kunnen we nog vele handige, grappige of misschien wel hele nuttige toepassingen bedenken van een automatisch bestuurd licht.

De belangrijkste reden met deze technologie te spelen is natuurlijk gewoon de fun. Nieuwe technologie, allemaal toys for boys and girls.

Wat gaan we doen ?

We gaan het licht van een setje Philips Hue programmeren vanaf een Arduino Yun. Dit is een mini-computer die via de cloud van Iotsky met je lampen van Philips Hue kan “praten”.

We gebruiken een bestaande workshop van Iotsky zelf: https://www.hackster.io/iotsky/controlling-a-philips-hue-via-a-arduino-b56620 De deelnemers maken ter plekke zelf een Iotsky account.

Wat is er nodig ?

De workshop kunnen we doen met 2 personen in een team, die samen achter een eigen laptop / zadkine pc via wifi met de Yun communiceren. We rekenen max 30 personen per workshop maar dat is veel. Dat zijn dan max. 15 teams, ofwel 15 Yun’s. Daar komen dan 5 setjes Philips Hue bij, per 3 teams 1 setje.

Per workshop

 • internet access
 • 1 switch met LAN + aanwezig Wifi (verbonden)
 • 5 setje Philips Hue ( € 225 ) , 1 per 3 teams
 • 1 beamer, laptop voor presentatie
 • 15 x Arduino Yun (15 teams)
 • aantal losse pc’s (met LAN) voor teams zonder laptop

Philips Hue

https://youtu.be/FdvqZNJP6oA

Arduino Yun

Iotsky

https://iotsky.io/

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Licht uit de Cloud”

 • Bernard, een terechte vraag. Wij werken allebei voor de afdeling ICT-Beheer maar het project Cloud Engineering omvat wat mij betreft zowel netwerk, als cloud, als things.

  Things interacteren, zoals in dit voorbeeld, vaak met de cloud, waardoor we de functie van de cloud duidelijk kunnen maken op toepassingsniveau. Daarnaast moet er een wan/lan worden gemaakt of op worden aangesloten en is er ook nog sprake van programmacode, hetgeen ze bij applicatie ontwikkeling niet erg vinden. Maar ik denk dat je als beheerder ook moet kunnen coderen, en andersom. De vakgebieden gaan elkaar meer overlappen.

  De laatste reden waarom het dit met systeem- en netwerkbeheer te maken heeft, is dat ook domotica (licht, audio, beveiliging, etc) deel gaat uit maken van de IT-infrastructuur. Het beheer komt dan al gauw in handen van de ICT-beheerders. Zoals ik tegen een student zei: leer die beamer nou maar aansluiten, want als je ergens werkt en de beamer doet het niet, dan kijken ze ook naar jou (want een ander kan het helemaal niet).

  Heb ik je vraag zo goed beantwoord Bernard? Schroom niet om het me nog wat moeilijker te maken!

Comments are closed.