Je bekijkt nu Oefentoets Databases

Oefentoets Databases

Hoe gaat de database-toets eruit zien? Welke vragen kun je verwachten? Wat zijn de verschillen tussen de Havo- en de VWO-toets?

Alles hier is nu concept dus geen claims. We zitten op een rijdende trein. Je mag blij zijn dat je bij het raampje zit.

Het idee

Het idee van de toets is dat je het idee van een database ontwerpen begrijpt. En van de realisatie van het model in een werkende database. Die tweede stap doen we als deel van de casus, maar ook een keer “apart”, want als je een slecht of geen ER-diagram kon maken, kun je wellicht toch een database produceren.

Screens

Vereiste Skills

ER-Diagram

  • Casus (verhaaltje) omzetten in een ER-diagram met argumenten voor de essentiĆ«le keuzes van entities en relationships
  • De attributen toekennen aan de juiste entity of relationship
  • De verhoudingen (1:n of n:m) toekennen op plausibele wijze
  • ER-diagram screenshotten. Zorg dat je een detail-shot hebt van elk diagram en eentje met de bestandsnaam linksboven en de username rechtboven beiden in beeld. Zo toon je aan dat dit jouw unieke werk is. Als de letters aan de kleine kant zijn (en je docent is nogal kippig) zoom in met CTRL+. Niet leesbaar is geen punten.

Tabel Diagram

Dit is een tussenstap naar de realisatie van de tabellen zelf.

  • de primary keys en de foreign keys in de juiste tabel
  • geschikte datatypes voor de attributen cq. velden
  • De naamgeving is dat elke tabel naam begint met TJR_. Bij de toets is er een naamconventie voor elke persoonlijke versie van de casus. Nu kun je vast wennen.

Database realisatie

  • Het volledig overnemen van de tabellen uit het Tabel Diagram
  • De realisatie van de juiste datatypen voor de velden
  • Een auto_increment realiseren voor Primary Key velden (Integer not null auto-increment)
  • Screenshot elke tabel apart en ook het Database Schema. Ja, hier zitten wellicht ook tabellen in van andere oefenopdrachten. Dat is juist goed, dat is jouw unieke werk. Zo toon je aan dat je geen jatwerk hebt.
  • Data Entry. Met New Item voeg je ook gegevens toe aan de tabellen. Screenshot de gegevens in elke tabel apart via Select Data. Let erop dat ook de database naam (PC_49) netjes in beeld komt op je screenshot, want dit is jouw unieke werk.

Restricties

Bij de toets is het alleen toegestaan URLs te openen die expliciet zijn genoemd in de toets. Elke andere URL is fraude en kan dus leiden tot sancties.

Elke versie van de toets heeft een eigen naamgevings-conventie. Voordat jullie in de gaten hebben wat de overeenkomsten en verschillen zijn, dan heb je al 3x zelf de antwoorden gemaakt.

de docent

Opdracht 1a

Maak een ER-Diagram voor de casus Tuin het jaar Rond. Die kun je tekenen in draw.io (=app.diagrams.net) Neem het diagram over in een Word-document. Leg van elke relatie uit welke keuze je hebt gemaakt en waarom.

Opdracht 1b

Teken het Tabel Diagram voor je ER-diagram ook in draw.io. Geef elke tabel een naam die begint met TJR_ (van TuinJaarRond).

Geef van elk attribuut nauwkeurig aan welk datatype je kiest. Teken ook de relaties tussen de tabellen expliciet. Geef aan welke velden Primary Key en/of Foreign Key zijn.

Opdracht 1c

Bouw het Tabel Diagram in je persoonlijke database op Adminer: https://tools.voeten.com/adminer/index.php. Log eerst in met de school-codes en daarna met je persoonlijke code. Maak de tabellen * met TJR_ codering* en voer ook de gegevens uit de casus in.

Opdracht 2 Artiesten

artiesten-drawio-2169299

In deze opdracht maak je voor het ER-Diagram van de casus Artiesten:

  • A. Tabel Diagram
  • B. De database realisatie in adminer: de tabellen.
  • C. Voer de volgende gegevens van Bettie Serveert, Palomine en Carol van Dijk in:
Gegevens om in te voeren:
In 1992 kwam de legendarische plaat Palomine uit van de Nederlandse groep Bettie Serveert (http://www.bettieserveert.com/). De Nederlandse Zangeres Carol van Dijk richtte in Amsterdam met gitarist Peter Visser de band op. Succesplaat Palomine bevatte oorspronkelijk 13 nummers waaronder de indie-hit Palomine (4'09'') als 2e track. De plaat is opgenomen door het producer-duo Edwin Heath en Frans Hagenaars in de Sound Enterprise Studio in Weesp. 
Bio: Carol van Dijk (1962) is geboren in Vancouver, Canada). Op zevenjarige leeftijd is zij naar Nederland gestuurd na de scheiding van haar ouders, om te worden opgevoed door haar grootouders. Ze schreef zelf alle teksten voor Bettie Serveert.

Gegevens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bettie_Serveert Wikipedia

Normering

1a
ER
1b
Tabel Diagram
1c
Realisatie Tabellen + data
2a
Tabel Diagram
2b
Realisatie
2c
Data
Totaal
Havo3vervaltvervalt3129/10
VWO3vervaltvervalt3219/10
Beoordelingstabel

Antwoorden

Opdracht 1. Tuin Jaar Rond

De meeste leerlingen trappen erin. Relatie hier, entiteitje daar. Super ingewikkeld. Maar helaas. Alle 12 maanden kun je als attribuut zetten. Ook de eigenschappen “Aantrekkelijk voor bijen” en “Aantrekkelijk voor vlinders” zet je als attribuut.

tuin-jaar-rond-drawio-9825466

Opdracht 1b/1c

Je realiseert deze tjr_planten database in 1 tabel. Piece of cake!

Het realiseren is nu een eitje. In de toets gaan we de realisatie alleen doen vanuit het gegeven ER-diagram.

Opdracht 2

artiesten-drawio1-4703887

Leg van elke relatie uit hoe je deze hebt gerealiseerd:

  • Song Staat op Album. Deze relatie is 1:n. Er komt een FK in de Song tabel, AlbumID. Tracknummer nemen we mee in deze tabel, naast de FK dus
  • Album is gemaakt door Artiest. Elke artiest maakt n albums, een 1:n relatie. In de album tabel komt FK naar artiest.
  • De relatie Muzikant zit in Artiest is een N:M relatie. Dit wordt een tussentabel. Ik heb de attributen Van en Tot er maar even bij gedaan (staan niet op ER-diagram). Deze attributen worden velden in de relatie tabel.